Pigmentáció változás?

Terhességi folt (Chloasma)

(pigmentáció elváltozás az arcon és a nyakon)
 
Ismert még “terhességi maszk” néven, a chloasma barna pigment foltok megjelenése a homlokon, az arcon és a nyakon. A fokozott melanin, barnító pigment termelés okozza, ami védi a bőrt az ultraibolya sugárzástól.
 
A napfénytől elsötétednek a foltok, így még erősebbek lesznek, úgyhogy védje bőrét magas védőfaktorú naptejjel(30as faktorszámú vagy magasabb), és/vagy viseljen kalapot a szabadban. Ha úgy érzi, hogy a foltok zavarják, próbálja megfelelő színű alapozóval eltakarni. A baba megszületését követő három hónapon belül halványodni kezdenek. 
 

Linea Nigra – barna csík

(a hason középen felfutó sötét vonal)
 
Ez egy sötét, függőleges, akár centiméter széles vonal, ami a gyomor közepe alatt jelenik meg, gyakran keresztezi a köldököt. Általában a második harmadban jelenik meg, és a bőr azon részének a pigmentációja okozza, ahol a hasi izmok kitágulnak és kissé szétválnak, hogy a növekvő baba elférjen.
 
Ez a pigmentált vonal halványulni fog a szülés utáni pár héten belül, bár lehet, hogy szükség lesz egy enyhe dörzsölésre,a felső elhalt bőrréteg eltávolításához.Tapasztalhatja, hogy a többi pigmentált terület – mint a mellbimbók, anyajegyek és szeplők – is sötétedhetnek, de idővel ezek is halványulnak.

 

Mit lehet még tenni a pigmentáció változásokkal?

Mind a terhességi foltok, mind a terhességi csík megjelenése esetén biztosítson elegendő folsavat folsav kiegészítő vagy folátban (a folsav természetes formája) gazdag ételek fogyasztásával, mint például teljes kiőrlésű gabonák és leveles zöldségek. Kutatások szerint a folsav hiánya erősítheti a bőr elszíneződését.