Összegzés

Az idő előrehaladtával egyre jobban fogja tudni, hogy gyermeke mit szeret, mit nem szeret, megismeri vágyait és érzelmeit. Megtanulja, hogy mi a legjobb időszak az összebújásra, játszásra, vagy pihenésre. Ha a túlzásba vitt játék vagy ölelés elfárasztja kisbabáját, hagyja pihenni és próbálkozzon újra egy kicsit később - ő tudatni fogja Önnel, mikor áll készen az Ön törődésére!
 
Szóval, mennyire fontos az érintés? Az első nyelvként, segít létrehozni egy erős köteléket gyermekével. Ez az erős kötődés segíthet gyermekének, hogy nagyobb biztonságban érezze magát, kevesebbet sírjon és jobban gyarapodjon. Az érintés, mint az egyik legjobb módszer, ami elősegíti egy gondoskodó kötődés kialakítását gyermekével, nagyon fontos.
 
Megjegyzés: Ha úgy érzi, hogy nem akar vagy nincs ereje létrehozni ilyen kötődést újszülöttjével, kérjük, beszéljen védőnőjével/orvosával. Lehet, hogy szülés utáni depresszióban szenved, ami egy olyan fizikai állapot, amelyre van megoldás. Ne gondolja, hogy "ez mind a fejében van", ennek megoldása nem megy egyedül. Nagyon fontos – az Ön és gyermeke érdekében is -, hogy feltétlenül kérjen segítséget.