Törlőkendő vagy víz RCT

Törlőkendő vagy víz RCT

A tanulmány egészséges csecsemők (n = 280) prospektív, vakteszttel értékelő, véletlenszerűen ellenőrzött egyenértékű vizsgálata volt.

A résztvevőket a születés után 48 órán belül toborozták és véletlenszerűen jelölték ki, hogy a popsi területét a JOHNSON’S® Baby Extra Sensitive törlőkendővel vagy vízzel és vattával tisztítsák (n = 140 minden csoportban).
 
A bőr hidratáltságát mérték 48 órával és 4 héttel a születés után és az eredményeket összehasonlították. Másodlagos eredmények között a transz-epidermális vízvesztés változásai, a bőr pH-ja, a mikrobiális bőr szennyeződések jelenléte, és a gyermekápolók és anyák általi megfigyelt pelenka kiütés esetek jelentései voltak.
 
Törlőkendőről kimutatták, hogy egyenértékű a vízzel és vattával, a bőr hidratáltsága szempontjából. Az anyák által jelentett pelenka kiütés számszerűleg magasabb volt a vizes csoportban (p = 0,025), de a többi másodlagos eredménynél nem volt szignifikáns különbség.
 
Így már van bizonyíték, ami megnyugtathatja az anyukákat, hogy mindkét tisztítási módszer biztonságos, bármelyiket is választja.