Ekcéma és száraz bőr

Ekcéma és száraz bőr
Az ekcéma egy krónikus gyulladásos állapot, amely a babák akár 20 %-ánál is jelentkezhet, különösképpen azoknál, akik családjában előfordult bőr irritáció, asztma vagy valamilyen allergia.
 
Általános tapasztalat, hogy a fellángolási időszakokat enyhe vagy teljesen tünetmentes periódusok követik. A babákon gyakran piros, irritált, viszkető folt formájában jelentkezik az arcon és a fejbőrön. Néhány esetben bizonyos ételek (mint például tehéntej, tojás, búza vagy narancs) okozhatják.
 
A csecsemőkön az ekcéma gyakran úgy jelentkezik, mint egy bőrkiütés a kézen, arcon, nyakon, könyökökön és a térdek hajlatában, de más területekre is átterjedhet. Feltétlenül forduljon a gyerekorvoshoz a kezelés megbeszélésére, de néhány tippet adunk az ekcéma és a szélsőségesen száraz és érzékeny bőr kezelésére:
 
  • Kerülje azokat a dolgokat, amiről úgy gondolhatja, hogy viszketést okozhatnak, ilyen lehet a por, fű, dohány, gyapjú ruházat és bizonyos szappanok, mosószerek, öblítők és parfümök. Segíthet napló vezetése az ok megtalálásában.
  • Rövid ideig fürdesse a babát – nem tovább, mint 5-10 perc – testhőmérsékletű, nem forró vízben. Adhat egy kis speciális összetételű olajat a fürdető vízhez.
  • Használjon gyengéd bőrtisztítót vagy sampont, amit speciálisan érzékeny bőrű babáknak készültek. Legyen nagyon óvatos a környezeti hatásoknak gyakran kitett felületeken.
  • Fürdetés után szárítsa meg a bőrét egy puha törölközővel végigsimítva, közvetlenül ezután használjon hidratálót. Ne dörzsölje, csak itassa le a nedvességet a bőrről.
  • Hidratálja gyakran napközben, de különösképpen fürdetés után.
  • Használjon lágyító krémet, besimogatva a bőrbe lefelé irányuló mozdulatokkal.
Bár az ekcéma lehet irritáló állapot, különösen a fellángolások szakaszában, az alábbi tippeket követve segíthet a babának elviselhetőbbé tenni.