Általános állapotok

Létezik néhány klönböző bőrelváltozás, amelyet az Ön babája is megtapasztalhat, de ezek legtöbb esetben teljesen ártalmatlanok.

Kattintson az alábbi hivatkozásra, ahol a legáltalánosabb bőrelváltozásokról olvashat, de mindig tartsa szem előtt, hogy ha bármi aggasztja vagy nyugtalanítja a legjobb, ha az orvosához vagy védőnőjéhez fordul.

Koszmó

Sok dolgot látott lelki szemeivel, miközben várta a kicsinyét, de akkor valószínűleg el sem képzelte, hogy a fejbőrét korpa-szerű pikkelyek borítják. Azonban az újszülött fejbőrén, füle mögött és szemhéján tényleg lehetnek pikkelyes foltok. Ezt „bölcső sapkának” (ismertebb nevén koszmó) vagy seborrhea dermatitisnek (ekcéma) hívják, ami igen gyakori fiatal csecsemőknél. Ez általában az élet első heteiben kezdődik és következő hetekben hónapokban lassanként eltűnik. A legtöbb esetben a koszmó letisztul a baba nyolc és tizenkét hónapos közötti korára.
 
Habár csábító lehet. mégse próbálja meg leszedni a pikkelyeket a körmével. Az egyetlen lehetséges módja, hogy gyengéden eltávolítsa a koszmó tüneteit, hogy puhítsa fel babaolaj, mint például JOHNSON'S® Baby olaj bemasszírozásával a fejbőrbe. Hagyja rajta az olajat néhány percig, hogy segítsen fellazítani a kérges foltokat. Ezután egy törölköző vagy pelenka szélével tisztítsa meg a baba fejbőrét lágy és gyengéd babasampont használva, ami nem csípi a baba szemét. Használhat gyengéd tisztítót, mint a JOHNSON'S® Baby TOP-TO-TOE® fürdető és sampon vagy ha a babának sok haja van használhat JOHNSON'S® Baby sampont is.
 
Tegyen egy keveset a mosdókesztyűre és alkalmazzon gyengéd, körkörös mozdulatokat a száraz bőr és az olaj eltávolítására a baba fejéről. Bár a koszmó lehet néha csúnya, mégis ártalmatlan. Azért ha bármi kérdése van vagy a koszmó vastagodik, pirosodik és irritált, vagy a baba testének más részeire is (a fejbőrön, a fül mögötti területen és a szemhéján kívül) átterjed, konzultáljon védőnőjével vagy orvossal.
 
Ne feledje, hogy legyen rendkívül gyengéd, amikor masszírozza vagy mossa a baba fejét a kutacs és a lágy pontok körül.
 

Pelenkakiütés

Sok babánál tapasztalható pelenkakiütés bizonyos területeken. Információért a pelenkakiütés kezeléséről és védelméről, látogassa meg a pelenkakiütés ápolási útmutatónkat.

Ekcéma és száraz bőr

Sok babánál tapasztalható ekcéma és száraz bőr bizonyos területeken. Információért az ekcéma és száraz bőr kezeléséről és védelméről, látogassa meg az Ekcéma és száraz bőr ápolási útmutatónkat.

Anyatejes kiütés

Az anyatejes kiütés a babák körülbelül 20 %-ánál jelentkezik. Általában megoldódik magától az első néhány hónapban. Megjelenhetnek kiütések, fehérfejűek vagy kisebb pörsenések. Kis fehér kiütések vagy miliumnak hívott (köles) foltok általában az arcon, különösen az orron és az állon jelennek meg. Nem viszketnek és nem fogják zavarni a babát. Ezek csak az éretlen izzadtság mirigyek és talán a terhességi hormonok eredményei, és kezelés nélkül elmúlnak.

Hámlás 

Az első pár napban tapasztalhatja, hogy az újszülött bőre enyhén hámlik – különösen a tenyerén, a talpán és a hajlatoknál. Ez teljesen normális, különösen, ha a baba később jött a világra, mint azt várták. Néhány nap elteltével a hámlás elmúlik. Csak ne feledjen babáknak készült hidratálót használni, hogy fenntartsa a kicsi puha bőrét.